הלוואות מזנין ומימון יזמי נדל"ן – סקירה מקיפה

התפתחות שוק המימון הנדלני בישראל

בעידן הנוכחי, מימון נדל"ן הפך לאחד הגורמים המרכזיים להצלחתם של פרויקטים יזמיים. הלוואות מזנין מציעות פתרון גמיש ואפקטיבי ליזמים, המתקשים לעמוד בדרישות ההון העצמי הנדרש לליווי בנקאי. באמצעות הלוואות אלו, יכולים יזמים למנף הון עצמי קטן לצורך מימון פרויקטים רחבים, ובכך להרחיב את פעילותם בשוק הנדל"ן. במאמר זה נסקור את היתרונות של הלוואות מזנין, את החברות המובילות בתחום, ונבחן את ההתפתחויות האחרונות בשוק המימון ליזמי נדל"ן.

אין באמור להוות המלצה או תחליף ליעוץ – נכתב לצרכי למידה בלבד ! 

חברת מניף - מתוך הדוח השנתי לשנת 2023

מהי הלוואת מזנין וכיצד היא פועלת?

כדי לקבל ליווי בנקאי לפרויקט נדל"ן, בדרך כלל דרושים 20-30 אחוז הון עצמי מעלות הפרויקט. ישנם יזמים שאינם מצליחים לגייס את ההון העצמי הנדרש, דבר המוביל להתפתחות של מוצר פיננסי חשוב בחברות חוץ בנקאיות, שנקרא הלוואת מזנין. הלוואות מזנין נועדו להשלים את ההון העצמי, כך שהיזמים יכולים למנף הון עצמי קטן לכדי בשלות מספקת כדי לקבל ליווי בנקאי.

הלוואות מזנין מציעות יתרון משמעותי, שכן הן מאפשרות ליזמים להתרחב למספר פרויקטים עם הון עצמי נמוך. לדוגמה, קבלן שרוכש קרקע בעלות של 20 מיליון ש"ח ונכנס לפרויקט בהיקף של 100 מיליון ש"ח. אם יש לו 20 מיליון נזיל, הוא צריך להעמיד הון עצמי של כ-20 מיליון ש"ח עבור הפרויקט. בעזרת הלוואת מזנין בגובה של 70 אחוז מההון העצמי הדרוש, היזם יוכל להביא לעסקה רק 6 מיליון ש"ח ולא 20 מיליון. הכסף הנותר יכול לאפשר לו להיכנס לעוד שני פרויקטים דומים במקביל.

תמחור הלוואת המזנין לרוב כולל מספר מרכיבים. ראשית, לעיתים נדרש היזם לשלם אחוזים מהרווחים מהפרויקט. שנית, עשוי להיות תשלום של אחוז מסוים מהמחזור של הפרויקט. שלישית, קיימת אפשרות לריבית קבועה, בדומה להלוואות רגילות, וזהו המודל הנפוץ ביותר בשוק.

לגבי הבטחונות, הלוואות מזנין כוללות בדרך כלל שיעבוד של זכויות בנייה, רישום חוב בדרגה שנייה ולעיתים גם שיעבוד של נכס פרטי של הלווה. הבטחונות הללו מצמצמים את הסיכון עבור המלווה ומסייעים ליזם להשיג את ההון הנדרש.

כיום, הלוואות משלימות יכולות להגיע עד 80 אחוז מההון העצמי הדרוש. השוק הזה גדל בצורה משמעותית, ומשקיעים רבים פונים לאופציה הזו כדי להגדיל את פעילותם בפרויקטים נדלניים

חברות המציעות פתרונות מימון עבור יזמי נדל"ן

אחת החברות המובילות בתחום זה היא הראל גמלא, המעניקה מימון הנע בין 50 ל-70 אחוז מההון העצמי הנדרש ליזם כדי לקבל ליווי בנקאי.

תשואת ההשקעה בהלוואות אלו עומדת כיום על כ-13 אחוז על ההון העצמי, ירידה מתשואה של 17 אחוזים שהייתה ברבעון הקודם. היקף תיק האשראי של הראל גמלא עומד על כ-1.23 מיליארד שקלים, מה שמעיד על פעילות רחבה ומגוונת בשוק ההשקעות האלטרנטיביות.

בשנה האחרונה חוותה החברה שיפור ברווחיות משמעותי, עם עלייה של 79.5 אחוזים לפני מס בין השנים 2022 ל-2023. הרווחים עלו מ-77.4 מיליון ש"ח ל-139 מיליון ש"ח, מה שמעיד על הצלחה בתפעול ובמיקוד בעסקאות רווחיות. ברבעון הראשון של 2024 המשיכה הראל להציג שיפור ברווחיות, כאשר הרווחים עלו מ-30.976 מיליון ש"ח ל-36.55 מיליון ש"ח. ברבעון השני של 2024, הרווחים הראו יציבות עם שיעור קרוב לרמה של השנה הקודמת, ועומדים על 35 מיליון ש"ח.

לגבי מבנה הבעלות, הראל מחזיקה בכ-17 אחוזים מהחברה, משפחת שפיטלר מחזיקה בכ-60 אחוז והיתרה מוחזקת על ידי הציבור. החברה זינקה בבורסה לאחר שקיבלה הצעה למיזוג מקבוצת הביטוח הראל, שמבקשת למחוק אותה מהמסחר לפי שווי של 560 מיליון שקל, שזו עלייה של 80% משוויה בבורסה. מדובר בפרמיה של 255 מיליון שקל, מה שמעיד על פוטנציאל הצמיחה של החברה והאמון של החברה בה.

בנוסף, הראל השיקה בשנה האחרונה קרן חדשה בתחום המימון הנדלני, הנקראת "מגן ישראל". קרן זו פועלת בשיטת הליווי הסגור ומיועדת לפרויקטים נדלניים בישראל. זהו מהלך המצביע על הסתערות של החברה על תחום המימון הנדלני, עם מטרות צמיחה ברורות והתרחבות בשוק.

הראל גמלא מציגה תמונה חיובית בשוק ההשקעות, עם יכולת להעניק מימון משמעותי ליזמים, תוך שיפור ברווחיות והתרחבות לפעילויות חדשות. ההצלחה של החברה בהשגת ליווי בנקאי לפרויקטים מגוונים, בשילוב עם תשואות נאות, מציב אותה בעמדת כוח בשוק המימון האלטרנטיבי לנדל"ן.

 

שחקנים נוספים בשוק

מניף, חברה ציבורית שהונפקה בדצמבר 2020, מהווה שחקן בולט בתחום המימון של פרויקטי נדל"ן. החברה מציגה שיפור מתמיד ברווחים, כאשר היקף תיק האשראי שלה חצה את 3 מיליארד ש"ח. בשנת 2023, הרווחים של מניף עמדו על 332 מיליון ש"ח לפני מס.

קרן יסודות היא שחקן גדול נוסף בתחום, עם גיוסים מרשימים מהמוסדיים. היא מספקת הלוואות מזנין, כמו גם מוצרים נוספים כמו ליווי סגור ופתרונות מימון בפרויקטים של התחדשות עירונית. הקרן הוקמה בשנת 2014 על ידי בכירים בענף, כולל דוד ברוך, מנכ"ל אקסלנס לשעבר, אסתי פרידמן, מנכ"לית כלל מימון לשעבר, ויעקב סיסו, מ"מ מנכ"ל אזורים לשעבר. השלושה חברו יחד להקמת קרן המתמקדת במימון פרויקטים, והם מעורבים בפרויקטים רבים של מחיר למשתכן ובפרויקטים של התחדשות עירונית.

סיגמא סיטי, שהיא חברת בת של בית ההשקעות סיגמא, פועלת גם היא בתחום המימון, ומספקת הלוואות מזנין ופתרונות מימון נוספים המיועדים ליזמים בשוק הנדל"ן. קרן ריאלטי מימון, חברה פרטית, מתמקדת בהלוואות מזנין. גם בית ההשקעות מיטב, וחברת מיכמן ( שיקבלה הצעת רכש לא מזמן מהראל – עסקה שלא יצאה לפועל ) – פעילים בתחום. 

השפעת הלוואות המזנין על שוק הנדל"ן הישראלי

השוק למימון נדל"ן בישראל מתפתח בקצב מהיר, עם מגוון רחב של שחקנים המציעים פתרונות פיננסיים שונים. להערכתי חברות נוספות יצטרפו למגמה ויעניקו ליזמים הזדמנויות חדשות למימון פרויקטים, תוך שמירה על רווחיות גבוהה וצמיחה מתמדת. השילוב של גיוסי הון משמעותיים ושיתוף פעולה עם המוסדיים מעניק למימון הנדל"ן בישראל בסיס חזק להמשך התפתחות.

אני מאמין כי בשנים הקרובות חברות ביטוח ומוסדיים נוספים יתחילו להיכנס לשוק הלוואות המזנין, וזאת לאור הרווחיות הגבוהה והצמיחה המרשימה המאפיינות את התחום. הלוואות המזנין מציעות פתרון מימון גמיש ליזמים, ומספקות תשואות אטרקטיביות למשקיעים, דבר שמקנה להן יתרון משמעותי בהשוואה לאופציות מימון אחרות.

הראל גמלא - מתוך מצגת משקיעים רבעון 1 24

כיום, התחרות בשוק הלוואות המזנין עדיין נמוכה יחסית, מה שמאפשר לחברות המציעות הלוואות כאלה ליהנות מרווחיות גבוהה. בנוסף, עם העלייה בהיקפי הביקוש לפרויקטים נדלניים, ההזדמנויות בתחום רק הולכות ומתרבות. חברות ביטוח ומוסדיים, שנמצאים במצב פיננסי חזק, עשויים לזהות את הפוטנציאל הרב בהשקעה בהלוואות מזנין ולמנף את הידע והניסיון שלהם כדי להציע פתרונות מימון מותאמים ליזמים.

לסיכום, הלוואות מזנין הן כלי פיננסי חיוני המאפשר ליזמים לגשר על פערי ההון העצמי. הם מהווים פתרון מושלם למי שמעוניין להתרחב בפרויקטים שונים, גם כאשר ההון העצמי מוגבל. היתרונות של הלוואות אלו ברורים: הן מקנות ליזמים את הגמישות הדרושה לפיתוח עסקיהם ולמינוף משאבים בצורה מיטבית.

עגלת קניות
דילוג לתוכן