עד לא מזמן אנשים לא האמינו כי למדע הרפואי יש כוח לספק ריפוי למחלות. כעת תחום זה מוערך כבעל חשיבות רבה ביותר ומדע התזונה הוא מרכיב מאוד מרכזי בו. בשנים האחרונות, התפתח מדע התזונה ובעקבות מחקרים רבים שנעשו התברר באופן חד משמעי כי באמצעות התזונה, האדם יכול לשלוט במצבו הבריאותי ולמנוע מחלות מסוימות. עוד נמצא כי ככול שהאדם מתחיל להקפיד על תזונה ולאכול אוכל בריא יותר בגיל מוקדם יותר כך גדלים סיכוייו לזכות בבריאות לאורך שנים. (זילבר-רוזנברג, 1996)
אחת המחלות היותר קשות שיש לה השפעה על שינוי שנעשה בהרגלים התזונה והמעבר למזון בריא יותר היא מחלת הסרטן והשמנת יתר. בעוד שהרפואה המודרנית פיתחה אמצעים מתוחכמים ביותר כירורגיים, כימיים והקרנות לסילוק הגידולים הסרטניים ולחיסול התאים הממאירים בשלב הקליני של מחלת הסרטן, עדיין ניראה כי התפריט הוא הגורם הדומיננטי לתמותה מסרטן בעולם המערבי וחומרים מסוימים שמצויים במזון או מוספים לו עלולים לסייע בגרימת המחלה. עניין הוויטמינים המצויים במזון הוא החלק הקריטי כאן. לדוגמה, קיים מתאם סטטיסטי חיובי בין צריכה רבה של ויטמין D ושל סידן לבין מניעת התפרצות סרטן המעי הגס. עוד נמצא כי קיים מתאם חיובי אפשרי בין צריכה נמוכה של חומצה פולית לבין סיכון גבוה יותר לסרטן צוואר הרחם ולסרטן המעי הגס.
אחד מהמזונות שקודמו במסגרת הרדיפה אחר המזון הבריא, הוא המזון האורגני. מזון אורגני- על פי התקנות האמריקאיות, הוא מזון אשר אין בו כימיקלים סינטטיים, הורמון גדילה, אנטיביוטיקה, טכניקות גנטיות מתקדמות ובוצת ביוב. אחד הממצאים שעלו מתוך המחקרים הוא כי הגורם המשמעותי ביותר לצריכת מזון אורגני הוא הדאגה לבריאות האישית ופחות הדאגה לסביבה.
מזונות אורגניים נבדלים ממזונות שהם לא אורגניים, על פי השיטות שמשמשות בייצור שלהם ובעיבוד שלהם ולא ע"י מאפיינים שניתנים לצפייה או לבחינה. על מנת לקבל הסמכה לייצור מזונות אורגניים ישנה חובה להיבדק על ידי המדינה או ארגון פרטי. (Lohr,2001) האסוציאציה בראשונה שעולה כאשר מדברים על מזון אורני היא ירקות ופירות ותזונה בריאה אולם, שוק מוצרי המזון האורגניים לא עצר רק שם והוא כולל בתוכו גם את עולם הבשר. (Padel&Foster,2005)
שוק המזון האורגני, צומח במהירות בעיקר באירופה ובאמריקה. ומזון אורגני נתפס בעייני הצרכנים אמין יותר, בריא יותר והוגן. גם שם כמו במקומות אחרים נמצא הגורמים המביאים את הצרכנים או כמו שמכנים אותם ה"צרכנים הירוקים" לצרוך מוצרי מזון אורגניים הם משיקולים סביבתיים לרכישות יומיומיות, הצורך לבקש בריא יותר ומזון באיכות גבוהה יותר. בנוסף על סיבות אלה, סיבה נוספת שנמצאה תורמת לגידול ברכישת המזון האורגני, היא שיטת ההמלצה כלומר, העברה מפה לאוזן לאנשים נוספים.(Seegebarth, Behrens, Klarmann, Hennigs &Scribner, 2015)
בבריטניה לדוגמה נכון לשנת 2003 היה את אחד השווקים האורגניים המובילים באירופה ובעולם עם שווי שוק שעמד על כ1.2 מיליארד ליש"ט. הייתה הקצאה רחבה מאוד ובמגמת עליה של שטחים לגידול מזון אורגני. הגידול בשוק זה נבע ממספר גורמים. ראשית, הייתה התעניינות גוברת מצד הצרכנים- הביקוש הגובר של הצרכנים נבע מהפחדות מזון שונות והתנגדות נרחבת להנדסה גנטית. בנוסף לכך, קמעונאים מלאו תפקיד מפתח בצמיחה ע"י קידום מוצרים ועזרה לחקלאים. (Padel&Foster,2005)
בנוסף להתפתחות שוק המזון הבריא והאורגני באמריקה ובאירופה ניתן לראות כי גם באסיה ישנן מדינות אשר גם אצלן חלה התקדמות בצריכת המזנות הבריאים. דוגמה לכך היא איראן, מאחר ובאיראן יש הרבה משברים בסביבתיים ואקולוגיים אזי אם הצרכניים האיראניים יתנהגו בקפידה ברכישת מוצרי המזון האורגניים כנקודת מבט ירוקה זה יכול לעזור להפחתת הנזק הסביבתי שלהם. נימצא כי ידע אורגני, דאגה לסביבה, אורח חיים בריא ועוד היוו השפעה ניכרת על הכוונה לרכוש מוצרי מזון אורגניים. (Bagher, Salati&Ghaffari,2019)
מי הם בעצם אותם הצרכנים של מזון הבריאות האורגני? ישנם לא מעט מחקרים אשר מאפיינים צרכנים אורגניים כאמידים ודואגים לבריאות הציבור. מרבית מצרכנים אלה הם הורים לילדים צעירים, אך נמצא גם כי המזון האורגני נפוץ גם בקרב צרכנים בשנות ה30 לחייהם אשר אין להם ילדים. עוד נימצא כי רובם המוחלט של הצרכנים הקבועים מעדיפים מוצרים שהם אורגניים המגודלים באופן שהוא מקומי ובכך זה עוזר לתמוך בחקלאים המקומיים.
יתר על כן, נמצא כי גם לתווית המזון המודבקת על מוצר יש חלק ניכר מאוד בהשפעה בקניית המוצר. בשונה מרפורמת סימון המוצרים שהחלה בארץ בה מסמנים בעזרת סימון אדום אזהרות על הגורמים הפחות בריאים של המוצר כמו לדוגמה סוכרים ברמה גבוהה. בתוך תווית המזון נמצא גם מקום ייצור המזון וגם זה גורם משפיע צרכנים רבים יעדיפו מזון אורגני מוכר יותר מהמדינה שלהם ובייצור החקלאות המקומית הקטנה שלהם ובכך הם גם תומכים בתעשייה המקומית
לרכישת מוצרי המזון הבריאים והאורגניים בפרט נמצאו מספר גורמים עיקריים. ראשית, רמת הידע ההולכת וגוברת ככל שאנשים יודעים יותר הם מבינים יותר כמו גם בנושאים רבים אחרים ובהלימה לכך נמצא כי קיים קשר חיובי בין רמת ההשכלה לבין צריכת מזון אורגני. וכאשר עלתה המודעות וגבר הידע על מוצרים המזון והיתרונות שלהם זה הניע אותם לקנות יותר מזון בריא ואורגני . בנוסף לכך, מאחר והתפיסה הכללית היא שמוצרי מזון אורגניים עדיפים יותר על אוכל רגיל ועלתה ההסכמה כי אוכל אורני בריא יותר, ללא חומרים כימיים, ידידותי לסביבה ואיכותי יותר לאור החשש מסיכונים ומחלות הקשורות במזון הרגיל. (Islam, 2014; Seegebarth, Behrens, Klarmann, Hennigs &Scribner, 2015; Sadiq&Rajeswari,1996)
בניגוד לגורמים החיובים אשר משפיעים על צריכת המזון הבריא והאורגני. קיימים מנגד גורמים אשר מהווים מכשול במעבר למזונות אלה. מחיר המוצרים האורגניים הגבוה מהווה את החסם העיקרי לקנייתו, מחיר זה הנובע בין היתר ממגע יד האדם הרב בניגוד למוצרי המזון הרגילים בהם ישנה מעורבות גוברת יותר של מכונות. אך למרות כך קיימת האמונה בבריאות מוצרי המזון וההבנה כי המחיר זה משקף את איכות המזון (Lohr,2001; Islam,2014; Seegebarth, Behrens, Klarmann, Hennigs& Scribner, 2015)
נוסף על כך, לפרסום במדינות השונות יש השפעה חזקה על הקניה והחיבה למזון בריא. הוכח בעקביות שילדים שנחשפו לפרסום, בוחרים דווקא את האוכל שפורסם, מה גם שהצפייה עצמה בטלוויזיה קשורה אף היא בעליה במשקל ופגיעה באורח החיים הבריא. כמובן שהפרסומות שמצטלמות טוב יותר בדרך כלל ומגרות יותר ילדים הם של מזון פחות בריא ולכן כאשר הילדים חשופים כל הזמן לפרסומות כאלו יהיה קשה מאוד לגרום להם לצרוך את המזון הבריא.
השמנת יתר
השמנת יתר הולכת וגוברת בקרב ילדים הוגדרה כסוג של מגפה באירופה ובכך גם עלולה לגרום למחלות כאלה ואחרות . מחקר שנערך בקרב 28 מדינות אירופאיות בתוספת נורבגיה ושוויץ, בדק את התהליכים ודרכי הפעולה של המדינות כדי למזער את התופעה ולהביא לשיפור המצב. נמצא כי בקרב המדינות עיקר ההתמקדות הייתה בחינוך הילדים במסגרת בית הספר. באירופה בניגוד לבתי הספר בארץ מקבלים את האוכל במסגרת בית הספר, כך למעשה יותר קל להביא לשינוי, כאשר משנים את התפריט הבית ספרי ומעודדים צריכת מזונות בריאים יותר. חברות הקייטרינג התבקשו לספק מזון בריא והגבילו אותם במזון ומשקאות עתירי סוכר, שומן ומלח. לאחר שינוי זה דווח בכל המדינות על שיפור משמעותי וראו כי דרך החינוך בבתי הספר כנראה תבוא הישועה. (European Commission, 2014)
לא רק בעולם אלא גם בארץ הבינו את חשיבות קידום המזון הבריא ובדגש בקרב הדור הצעיר. זאת בהתאם כמובן לארגון הבריאות העולמי שמצא כי בתי הספר הם מסגרת משמעותית לחינוך וקידום בריאות בקרב צעירים כאשר לבתי הספר יש השפעה חזקה על התלמידים . אי לכך ובהתאם לזאת, מנהלי בתי הספר התבקשו ע"י משרד החינוך לפתח תכנית שנתית העוסקת בהטמעת פעילות גופנית והרגלי תזונה נכונה ומגוונת ובהעלאת המודעות לאורך חיים בריא.
בישראל עודדו את מנהלי בתי הספר לאמץ תכניות המקדמות את בריאות תלמידי בית הספר. כדוגמת תכנית "אפשרי-בריא", "תפור עליי", "בריא בריבוע" ונטלי אשר פעלו אף הן במסגרת בתי הספר. (בק, סטלר, מורן, קולובוב ופיש, 2018). גם בימים אלו עדיין מקדמים יוזמות בריאות.
ברפורמת סימון המוצרים מטביעים על גבי אריזות המוצרים סימני אזהרה אדומים אשר מעידים על רמות גבוהות של מרכיבי תזונה פחות בריאים כמו לדוגמה סוכר או נתרן ברמה גבוהה (כמו שניתן לראות במרכולים ובסופרים השונים) . יש להניח כי השימוש ברפורמה זו יביא אף הוא עידוד קניית המזון הבריא.
על כך נכתב כבר ב2017 בדוח שהוציא משרד הבריאות בו על סמך שיטות דומות הנהוגות בעולם. לאחר ששקלו מספר אפשרויות שיטה זו נבחרה. (משרד הבריאות, 2017)
בנוסף לכך, במחקר שנערך בקרב בתי ספר הן במגזר היהודי והן במגזר הערבי, נמצא כי בקרב תלמידים מבתי ספר מקדמי בריאות דווח על הרגלי תזונה בריאים יותר ועיסוק בפעילות גופנית. מצאו כי תלמידים אלו מחליטים מה לאכול על סמך רמת בריאות המזון. הם מעדיפים פירות וירקות ומאכלים בריאים כאלה ואחרים וכמו כן, ממעיטים באכילת ממתקים, חטיפים שוקולדים ועוגות למיניהן שאלו כמובן מאכלים לא בריאים . לאור ממצאים אלו הוחלט להמליץ על הפעלה וקידום של תכניות מקדמות בריאות בקרב בתי הספר ובכך לעודד ולגרום לתלמידי בית הספר להמשיך לאכול בריא ונכון. (אוניברסיטת חיפה, 2014)
יתר על כן, נמצא כי קיים קשר בין הגיל להרגלי התזונה, ככל שגיל התלמידים היה יותר נמוך ככה הם דיווחו על הרגלי תזונה בריאים יותר ואם העלייה בגיל דווח על הרגלי תזונה בריאים אך במידה נמוכה יותר. עוד נמצא כי בבתי הספר המקדמים בריאות, גם לאחר שעות הלימודים ניתן לראות כי התלמידים עוסקים יותר בפעילות גופנית בשעות הפנאי שלהם.
במאמר זה סיקרנו ובחנו מה הם הגורמים המשפיעים לקניית מזון בריא עבור הצרכן, התמקדנו במידע ממחקרים וממקומות שונים ,אשר עזרו לנו בהבנת שאלת המחקר ובמזון בריא בכלל וגם את ההשפעות השליליות כאשר צורכים מזון שאינו בריא.
המאמר נכתב על ידי הכלכלנים עמית חביב וברק מובחר, ועבר התאמה לגרסה שבאתר. קריאה מהנה !